Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola po bretońsku bez mięsa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 30 dag
marchew 1 szt
pietruszka korzeń 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 5-6 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól
ser do posypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola po bretońsku bez mięsa

Fasolę moczyć parę godzin przed gotowaniem- zwykle zostawiam ją do namoczenia przez całą noc.
Przed gotowaniem zmienić wodę na świeżą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gdy fasola będzie na wpół ugotowana wrzucić drobno pokrojone warzywa, posolić.
Kiedy fasola będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Ja przyprawiam tak,że nie żałuję słodkiej papryki -sypię co najmniej łyżeczkę. Czosnek dodaję tuż pod koniec by nie stracił smaku. Sypię tez ostrą papryczkę i mieszankę do dań z fasoli. Pod koniec gotować fasolę na wolnym ogniu. Jedliśmy ją posypaną serkiem (parmezan, grana padano).
Można dodać kilka podgotowanych kotletów sojowych na parę minut przed wyłączeniem zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.01.2014 18:27
prosta i smaczna
halina17 25.01.2014 18:09
Czasem też bez męsa można zjeść.
patryska76 25.01.2014 18:07
Pyszny obiad ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak