"Fasola po bretońsku"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    0,5 kg
  • włoszczyzna

    15 dkg
  • łopatka bez kości

    30 dkg
  • boczek wędzony

    15 dkg
  • kiełbasa wiejska

    15 dkg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • kminek Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch umyć, zalać wodą i pozostawić na ok 12h do namoczenia. Łopatkę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć. Namoczony groch zalać wodą, dodać włoszczyznę oraz pokrojoną łopatkę, boczek i kiełbasę. Dodać resztę składników. Przyprawić do smaku. Gotować aż groch będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać śmietanę z mąką.
Życzę smacznego :)
Ela427
kiełbasę należy podsmażyć razem z boczkiem, a łopatkę na osobnej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 25.02.2016 07:10
dawno nie jadłam, wspaniale smakuje
gregor# 15.02.2016 21:22
Przepyszne ;)
Edita 13.02.2016 10:53
wiadomo dobre
Ewelina1991 13.02.2016 09:01
uwielbiam tą zupke ;-)
Franciszek 13.02.2016 00:26
pyszna zupa
Janina 12.02.2016 22:23
Moja ulubiona;)
aguska23 12.02.2016 21:01
wyglada pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat