Fasola pieczona z kabanosami i papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) 3

  • 300 g kabanosów wieprzowych

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 mała chili (lub duża - jak kto woli)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka oregano

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 02.02.2017 18:17
smaczne danie
Stenka 02.02.2017 17:53
ciekawa propozycja
Aleksandra/Olcia 02.02.2017 16:52
super pomysł, nie wpadła bym na pieczenie fasoli zawsze gotuję
Agnieszka-87-25 02.02.2017 16:43
mniam przekaska
MonikaW 02.02.2017 15:59
Pyszne danie
Konczi 02.02.2017 15:42
Ale bym się skusiła na taką fasolę - pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat