Przepis i sposób przygotowania na: Farmerska pizza z pikantnym kurczakiem, cukinią, kukurydzą, papryką z dodatkiem oliwek
Przełożyć ciasto do czystej miski i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny (ciasta nie wyrabiamy, tylko dokładnie mieszamy wszystkie składniki).
Na łyżce oliwy podsmażyć czosnek, następnie dodać passatę oraz wszystkie przyprawy. Całość gotować aż sos zgęstnieje.
Składniki marynaty wymieszać i dodać przekrojoną wzdłuż pierś z kurczaka. Marynować ok.1 godziny.Następnie rozgrzać patelnie i usmażyć kurczaka z obydwu stron. Przełożyć kurczaka na deskę i pokroić w paski.
Wyrośnięte ciasto lekko oprószyć mąką, wyjąć na stolnicę i za pomocą dłoni formować kształt placka (nie dociskać za mocno,
robić do delikatnie).
Przełożyć ciasto na blaszkę do pieczenia obsypaną mąką, ciasto posmarować sosem, dodać kawałki mozzarelli, kurczaka, pokrojoną
w krążki cebulę, paprykę, plastry cukinii,oliwki oraz kukurydzę. Całość posypać oregano.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni na ok.20 minut.
Smacznego :)