Przepis i sposób przygotowania na: Fantastyczne Muffiny gruszkowo-orzechowe
1. W małej misce wymieszaj cukier (50 g) z mąką (32 g).
2. Dodaj 30 g zimnego masła, pociętego w drobną kostkę i przy pomocy mieszadła do ciasta albo widelca, zagniataj ciasto, aż powstanie konsystencja grubego piasku.
3. Odłóż do lodówki.
Muffinki:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C / 350°F.
2. Wyłóż blachę do muffinów papilotkami. Ja użyłam formy na duże muffiny i wyszło mi 8 sztuk.
3. W dużej misce wymieszaj 250 g mąki pszennej, 180 g cukru, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.
4. W mniejszej misce wymieszaj jajka i mleko.
5. Dodaj kawałki gruszki i orzechy do mieszanki mąki i wymieszaj palcami.
6. Dodaj mieszaninę mleka z jajkiem i 125 g roztopionego masła. Wszystko dokładnie zamieszaj tak, aby nie pozostawić grudek mąki.
7. Równomiernie rozłóż masę do papilotek i posyp kruszonką.
8. Piecz przez 40 minut, aż kruszonka będzie lekko złota. Jeżeli użyłeś mniejszych papilotek, skróć czas do około 20 minut.
9. Muffinki ostudź na kratce.
Smacznego!