Fale Dunaju

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt
  • margaryna

    25 dag
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier waniliowy

    15 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat rumowy

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną pergaminem, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45 min. Gdy ciasto wystygnie wyłożyć masę budyniowa i oblać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 30.07.2012 18:50
ze sliwkami jeszcze nie robiłam
romanrafal 08.02.2012 16:10
świetne ciasto
IKrakowianka 11.11.2011 00:28
pychotka
mehia 29.12.2010 08:05
moje ulubione ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat