Fale dunaju

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    5 szt
  • margaryna

    25 dkg
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    30 dkg
  • kakao

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

  • Krem:

  • mleko

    1/2 litra
  • mąka ziemniaczana

    2 płaskie łyżki
  • mąka krupczatka

    2 płaskie łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    4 łyżki
  • polewa kakaowa

  • masło

    2 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fale dunaju foto
Przygotowujemy ciasto. Margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po troszeczku mąki wymieszanej razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części. Jedną część wylewamy na blaszkę, a do drugiej dodajemy kakao oraz śmietanę. Mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na blaszę z jasnym ciastem. Na cieście układamy kawałki jabłek. Pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni.
Krok 2 - Fale dunaju foto
Z mleka oblewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W pozostawionym mleku mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po troszeczku zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na upieczone ciasto z jabłkami, wyrówniujemy.
Krok 3 - Fale dunaju foto
Z podanych składników gotujemy polewę. Gęstą, przestudzoną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 23.02.2014 14:07
smaczne ciasto
adelajda 17.12.2013 16:31
ja nigdy takiego ciasta nie jadłam ale chętnie spróbuję :)
olkaaa 16.10.2013 09:45
kusząca propozycja
RenataZ-et 04.10.2013 22:35
uwielbiam to ciasto!
ONY_za_kare 03.10.2013 18:39
super ciacho!
kate.500 03.10.2013 00:09
pysznie wyglada
alaaa 02.10.2013 20:21
zawsze robiłam z czereśniami, ale z jabłkami też pomysłowo
Alex_M 02.10.2013 15:17
mam ochotę na to ciasto :)
msmors 30.09.2013 12:31
super ciasto
AGNIESZKA144 30.09.2013 12:06
bardzo je lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat