Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju
1. Do miski wrzucamy jedną miękką margarynę dodajemy cukier i miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Dzielimy ciasto na 2 porcje, do jednej dodajemy kakao.
2. Na blachę wylewany ciasto białe na nim ciemne. Posypujemy równomiernie wiśniami lub innymi owocami np: maliny, jabłka, czereśnia itd. Pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Proponuje przed włożeniem ciasta nagrzać piekarnik.
Masa:
1. Gotujemy budyń według wskazówek na opakowaniu z mleka, cukru waniliowego. Dodanie 2 opakowań powoduje, że krem jest gęstszy. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy go do wystygnięcia.
2. Masło ucieramy tak, aby było puszyste i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy wódki i mieszamy.
3. Na ciasto nakładamy krem i posypujemy czekoladą.
Smacznego!