Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fafernuchy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

35-40 sztuk

marchewka ugotowana 125 gram
mąka pszenno-żytnia 250 gram
cukier 2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Opcjonalnie

olej 2 łyżki

Porada

Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" - aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko. Tradycyjnie były wypiekane na nowy rok, by wzajemnie się nimi

Przepis i sposób przygotowania na: Fafernuchy

Kroki postępowania

1
Obraną marchew ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu zmiksować na gładką masę.
Krok 1 - Fafernuchy  foto
2
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść a powstałe ciasto podzielić na kilka części.
Krok 2 - Fafernuchy  foto
3
Z każdej z nich uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 3 cm; tak jak kopytka).
Krok 3 - Fafernuchy  foto
4
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 4 - Fafernuchy  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 08:53
Jaka nazwa ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak