Esensjonalny rosół z makaronem naleśnikowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

  • nac pietruszki

  • marchewki

    2 szt.
  • korzeń pietruszki

    1 szt.
  • seler korzeniowy

    1/2 szt.
  • por

    1/3 szt.
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • sól

    1,5 łyżki
  • luski cebuli

  • woda

    2 l
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 kulek
  • cebula

    1 opalona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron naleśnikowy:

* szklanka mąki pszennej
* szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
* 4 jajka
* 2 szklanki wody gazowanej
* 2 łyżki oliwy
* płaska łyżeczka soli
* łyżka suszu pietruszki

Do rosołu wykorzystałam korpus, szyjkę i udko. Można wybrać inne części kurczaka, ale muszą być dosyć tłuste). Trzeba dobrze opłukać mięso, zalać zimną wodą i postawić na średnim ogniu. Po zagotowaniu zebrać pianę z wierzchu i dodać obraną włoszczyznę,pokrojoną w grube kawałki, ziele angielskie, listki laurowe, kulki pieprzu, łyżkę soli, opaloną małą cebulę (nad palnikiem, świeczką lub na patelni) i łuski cebuli. Zmniejszyć ogień. Gotować ok. 2 godzin, pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i lubczyk i pół łyżki soli. Wyłowić opaloną cebulę i łuski.

Wszystkie składniki na makaron zmiksować na gładką masę. Smażyć na suchej patelni cienkie, dosyć blade naleśniki. Odstawić na jakiś czas, by ostygły, po czym pokroić na paski ulubionej szerokości.
Makaron zalewać gorącym rosołem i od razu podawać :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kamila10 01.05.2013 10:38
smaczny, znakomity, palce lizać.
Małgorzata113 28.01.2011 09:47
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat