Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy piernik z polewą i dodatkiem żurawiny
Mała kwadratową blaszkę wyłóż pergaminem.
Piekarnik ustaw na 220 stopni na ogrzewanie samego dołu.
Uszykuj makutrę.
Przesiej do niej mąkę, następnie dosyp cukier i sodę.
Dodaj jaja, wlej olej i miód ( najlepiej aby był płynny ).
Następnie dodaj powidła, a na samym końcu kakao i przyprawę do piernika.
Wszystkie składniki ucieraj za pomocą drewnianej kuli do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.
Ciasto wylej na blaszkę, wstaw do piekarnika na około 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dokładnie rozmieszaj.
W małym rondelku umieść śmietanę, cukier i kakao. Ogrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, potem dolej rozpuszczoną żelatynę.
W dalszym ciągu mieszaj, gdy polewa będzie "gładka" zestaw ją z ognia i odrobinę wystudź.
Polewą rozsmaruj na wystudzonym pierniku, poukładaj na niej suszoną żurawinę. Gdy pierwsza warstwa polewy "stężeje" porób na niej tzw "esy - floresy".
Smacznego! ;-)