Ewa

Ekspresowy jabłecznik z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    3 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    9 łyżki
  • cukier

    1,5 szklanka
  • masło

    300 g
  • jajko

    7
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczka

nadzienie

  • jabłka

    2 kg
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połowę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą, cynamon i skórkę z cytryny. Jabłka wykładamy na ciasto. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 18.07.2015 12:42
proste , szybkie i smaczne
Ada-Gaba 16.07.2015 22:19
wygląda smakowicie
Babeczka35 16.07.2015 22:04
Super ciasto,uwielbiam:)
as28 16.07.2015 21:49
mniam mniam
agnieszka214 16.07.2015 21:08
juz nabrałam smaku na tak pyszne ciacho
irenka 16.07.2015 20:56
pyszne słodkości
marenka 16.07.2015 19:48
wygląda smakowicie
RenataZ-et 16.07.2015 18:44
uwielbiam takie wypieki
cukiereczek 16.07.2015 18:13
no i szybko prosto i smacznie
gosia561 16.07.2015 16:36
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat