egzotyczny sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 i 1/3 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • roztopiona margaryna

    1 kostka
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • Masa serowa

  • cukier

    0,75 szklanki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • jajko

    3 szt
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • syrop z mango

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • sól

  • puree

  • mango z syropu

    0,5 puszki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • DODATKOWO:

  • płatki czekoladowe

    3 kulki
  • ser biały

    0,5 (zmielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - egzotyczny sernik foto
Płatki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy do połaczenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy cistem (nie natłuszczamy wcześniej blaszki). Piekarnik nagrzewamy do 175 st i wkładamy na 10 min nasze ciasto. Po tym czasie spód wyciągamy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st.
Krok 2 - egzotyczny sernik foto
Ser miksujemy z cukrem, mąką, sokiem i skórką z limetki, jogurtem, syropem, ekstraktem oraz szczyptą soli, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
Mango, cukier i żółtko miksujemy na puree.
Na ostudzone ciasto wykładamy dżem z owoców egzotycznych (ja dałam dzem z papai, mango i marakui), na to wylewamy masę serową, na wierzch delikatkie wlewamy puree z mango (możemy zrobić dowolny wzorek).
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzącą wodę.
Wszystko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1,5h w temp 150 st ( po połowie czasu piekarnik należy otworzyć na ok 10 min i ponownie zamknąć).
Krok 3 - egzotyczny sernik foto
Po 1,5h piekarnik należy wyłączyć, drzwixczki lekko uchylić i tak ostudzić sernik. Ostudzony wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 28.08.2013 21:02
bardzo ciekawy
Bernadeta1 02.01.2013 00:56
Jest tyle przepisów na serniki a mimo to ten przepis mnie zachwycił,uwielbiam serniki
BeataJ 19.08.2012 21:05
sernik jest wyjątkowo puszysty i wilgotny, a przy tym ma niesamowity smak i aromat :)
Renata22 19.08.2012 14:05
jako sernikomaniaczka Twojemu wypiekowi mówie TAK!
treonina 19.08.2012 00:38
wspaniałe!
K&J 18.08.2012 22:56
serniki wymiatają, a takiego jeszcze nie jadłam!
Agnieszka91 18.08.2012 22:02
uwielbiam serniczki
wojtek5 18.08.2012 21:46
pycha
tessinka 18.08.2012 21:39
muszę spróbować bo już mi ślinka cieknie mniam
octo 18.08.2012 21:36
napewno egzotycznie smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat