Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
1 i 1/3 szklanki -
wiórki kokosowe
1 szklanka -
roztopiona margaryna
1 kostka -
sok z limonki
1 łyżka -
skórka z limonki
1 łyżeczka -
Masa serowa
-
cukier
0,75 szklanki -
jogurt grecki
2 łyżki -
sok z limonki
1 łyżka -
jajko
3 szt -
skórka z limonki
1 łyżeczka -
syrop z mango
0,5 szklanki -
mąka pszenna
1,5 łyżki -
ekstrakt waniliowy
1,5 łyżeczki -
sól
-
puree
-
mango z syropu
0,5 puszki -
żółtko jajek
1 szt -
cukier
3 łyżki -
DODATKOWO:
-
płatki czekoladowe
3 kulki -
ser biały
0,5 (zmielony)
Przepis i sposób przygotowania egzotyczny sernik
Kroki postępowania


Mango, cukier i żółtko miksujemy na puree.
Na ostudzone ciasto wykładamy dżem z owoców egzotycznych (ja dałam dzem z papai, mango i marakui), na to wylewamy masę serową, na wierzch delikatkie wlewamy puree z mango (możemy zrobić dowolny wzorek).
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzącą wodę.
Wszystko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1,5h w temp 150 st ( po połowie czasu piekarnik należy otworzyć na ok 10 min i ponownie zamknąć).

Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)