egzotyczny sernik

egzotyczny sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 i 1/3 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • roztopiona margaryna

    1 kostka
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • Masa serowa

  • cukier

    0,75 szklanki
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • jajko

    3 szt
  • skórka z limonki

    1 łyżeczka
  • syrop z mango

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1,5 łyżeczki
  • sól

  • puree

  • mango z syropu

    0,5 puszki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • DODATKOWO:

  • płatki czekoladowe

    3 kulki
  • ser biały

    0,5 (zmielony)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania egzotyczny sernik

Kroki postępowania

Krok 1 - egzotyczny sernik foto
Płatki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy resztę składników ciasta i miksujemy do połaczenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy cistem (nie natłuszczamy wcześniej blaszki). Piekarnik nagrzewamy do 175 st i wkładamy na 10 min nasze ciasto. Po tym czasie spód wyciągamy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 st.
Krok 2 - egzotyczny sernik foto
Ser miksujemy z cukrem, mąką, sokiem i skórką z limetki, jogurtem, syropem, ekstraktem oraz szczyptą soli, dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
Mango, cukier i żółtko miksujemy na puree.
Na ostudzone ciasto wykładamy dżem z owoców egzotycznych (ja dałam dzem z papai, mango i marakui), na to wylewamy masę serową, na wierzch delikatkie wlewamy puree z mango (możemy zrobić dowolny wzorek).
Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową, wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy wrzącą wodę.
Wszystko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1,5h w temp 150 st ( po połowie czasu piekarnik należy otworzyć na ok 10 min i ponownie zamknąć).
Krok 3 - egzotyczny sernik foto
Po 1,5h piekarnik należy wyłączyć, drzwixczki lekko uchylić i tak ostudzić sernik. Ostudzony wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Anna133 28.08.2013 21:02
bardzo ciekawy
Bernadeta1 02.01.2013 00:56
Jest tyle przepisów na serniki a mimo to ten przepis mnie zachwycił,uwielbiam serniki
BeataJ 19.08.2012 21:05
sernik jest wyjątkowo puszysty i wilgotny, a przy tym ma niesamowity smak i aromat :)
Renata22 19.08.2012 14:05
jako sernikomaniaczka Twojemu wypiekowi mówie TAK!
treonina 19.08.2012 00:38
wspaniałe!
K&J 18.08.2012 22:56
serniki wymiatają, a takiego jeszcze nie jadłam!
Agnieszka91 18.08.2012 22:02
uwielbiam serniczki
wojtek5 18.08.2012 21:46
pycha
tessinka 18.08.2012 21:39
muszę spróbować bo już mi ślinka cieknie mniam
octo 18.08.2012 21:36
napewno egzotycznie smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat