Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Egzotyczne szaszłyki z krewetkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne, a dodatkowo łatwe w wykonaniu danie, czyli egzotyczne szaszłyki z krewetkami, to świetny pomysł na inne niż dotychczas danie z grilla.

Składniki:

krewetki
600 g
ananas świeży
350 g
sok pomarańczowy
świeżo wyciśnięty 100 ml
mleko kokosowe
200 g
sos sojowy
2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
skórka z cytryny
1 łyżeczka
świeża kolendra
garść
bagietka

Porada

Grillowane krewetki podawaj na talerzu udekorowanym sosem z marynaty, posypanym kolendrą, z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Przepis i sposób przygotowania na: Egzotyczne szaszłyki z krewetkami

Mleko kokosowe, sok pomarańczowy, sos sojowy, chili, czosnek, sól i skórkę z cytryny wymieszaj w dużej misce.

Do przygotowanej marynaty włóż i wymieszaj krewetki. Zamarynowane krewetki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie pokrój ananasa na kawałki.

Wyjmij marynowane krewetki z lodówki i pozbądź się z nich nadmiaru marynaty, którą następnie wykorzystasz, jako sos.  

Na długie wykałaczki nadziewaj krewetki na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki grilluj około 3-4 minuty. Po tym czasie przełóż na talerz.

Marynatę umieść w garnku i gotuj, aż zredukuje się do gęstego sosu.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak