Egzotyczne szaszłyki z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, a dodatkowo łatwe w wykonaniu danie, czyli egzotyczne szaszłyki z krewetkami, to świetny pomysł na inne niż dotychczas danie z grilla.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    600 g
  • ananas świeży

    350 g
  • sok pomarańczowy

    świeżo wyciśnięty 100 ml
  • mleko kokosowe

    200 g
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

    garść
  • bagietka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko kokosowe, sok pomarańczowy, sos sojowy, chili, czosnek, sól i skórkę z cytryny wymieszaj w dużej misce.

Do przygotowanej marynaty włóż i wymieszaj krewetki. Zamarynowane krewetki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie pokrój ananasa na kawałki.

Wyjmij marynowane krewetki z lodówki i pozbądź się z nich nadmiaru marynaty, którą następnie wykorzystasz, jako sos.  

Na długie wykałaczki nadziewaj krewetki na przemian z ananasem. Gotowe szaszłyki rozłóż na talerzu.

Marynatę umieść w garnku i gotuj, aż zredukuje się do gęstego sosu.

 

 

Doradca Smaku
Grillowane krewetki podawaj na talerzu udekorowanym sosem z marynaty, posypanym kolendrą, z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat