Egzotyczne ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    2 szkl
  • budyń waniliowy

    3 opakowania
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • Ciasto:

    5 szt
  • jajka

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka miksujemy wraz z cukrem na puszysty krem. Następnie do zmiksowanych jajek dodajemy mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy 30 minut. Gdy biszkopt będzie upieczony, odstawiamy go do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy budynie i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Miękką margarynę ucieramy na puch. Porcjami dodajemy do niej ostudzony budyń, całość dokładnie miksujemy na gładki krem. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w plasterki. Jedną częścią biszkoptu smarujemy kremem budyniowym, wykładamy brzoskwinie, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 02.06.2012 22:19
super
sara1 12.05.2012 10:42
apetycznie wygląda i tak też pewnie smakuje
[email protected] 07.02.2012 16:04
extra
Andzia1977 06.02.2012 23:31
pyszotka
maciek7 14.12.2011 19:32
pycha
agnieszka137 24.11.2011 15:51
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat