efekt łaałł ze zwykłego biszkoptu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • mąka tortowa

    200 gr
  • cukier

    200 gr
  • olej roślinny

    50 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

  • śmietana 30%

    500 ml
  • polewa czekoladowa

  • fix do śmietany

    2 szt
  • ananas z puszki

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubić w temp. 37st.na puszystą masę. Przed końcem ubijania wlać cienką strużką olej. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao( i tu jest problem,bo zawsze dodaje tego kakao "na oko" i po upieczeniu okazuje się jak bardzo ciasto jest ciemne)i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 180st.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu i cukru(według uznania). Biszkopt(wystudzony) dzielimy na dwa placki, ponczujemy zalewą z ananasa zmieszaną z sokiem z cytryny. Na jeden placek układamy połowę bitej śmietany i ananasy,przykrywamy drugim plackiem,lekko dociskając. Na wierzch wykładamy pozostałą część śmietany,dekorujemy ananasem i polewą czekoladową.Schładzamy przed podaniem w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lena57 02.11.2013 08:56
ten łaał to muszę zrobić :)
agnieszka214 06.10.2013 14:58
fajny pomysł na to kakao
monisia1977 03.10.2013 06:23
super ciacho
quatro 02.10.2013 23:23
Blaszka standard - z wyposażenia piekarnika. Lubię kakao "na oko" zawsze mam inny kolor ciasta...
Milena87 02.10.2013 22:46
podoba mi się ten efekt łaałł:)
SmacznaPyza 02.10.2013 22:43
piszesz o temperaturze ubijanych jajek a kakao na oko ? brak info o wielkości blaszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat