Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

efekt łaałł ze zwykłego biszkoptu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka tortowa 200 gr
cukier 200 gr
olej roślinny 50 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao
śmietana 30% 500 ml
polewa czekoladowa
fix do śmietany 2 szt
ananas z puszki 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: efekt łaałł ze zwykłego biszkoptu

Jajka z cukrem ubić w temp. 37st.na puszystą masę. Przed końcem ubijania wlać cienką strużką olej. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao( i tu jest problem,bo zawsze dodaje tego kakao "na oko" i po upieczeniu okazuje się jak bardzo ciasto jest ciemne)i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 180st.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu i cukru(według uznania). Biszkopt(wystudzony) dzielimy na dwa placki, ponczujemy zalewą z ananasa zmieszaną z sokiem z cytryny. Na jeden placek układamy połowę bitej śmietany i ananasy,przykrywamy drugim plackiem,lekko dociskając. Na wierzch wykładamy pozostałą część śmietany,dekorujemy ananasem i polewą czekoladową.Schładzamy przed podaniem w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lena57 02.11.2013 08:56
ten łaał to muszę zrobić :)
agnieszka214 06.10.2013 14:58
fajny pomysł na to kakao
monisia1977 03.10.2013 06:23
super ciacho
quatro 02.10.2013 23:23
Blaszka standard - z wyposażenia piekarnika. Lubię kakao "na oko" zawsze mam inny kolor ciasta...
Milena87 02.10.2013 22:46
podoba mi się ten efekt łaałł:)
SmacznaPyza 02.10.2013 22:43
piszesz o temperaturze ubijanych jajek a kakao na oko ? brak info o wielkości blaszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak