Dzwoneczek Św. Mikołaja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • miód

    100 g
  • cukier

    50 g
  • masło

    60 g
  • jajko

    1 sztuka
  • lukier

    do dekoracji
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    20 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dzwoneczek Św. Mikołaja foto
Masło i cukier rozpuścić w rondelku, mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Do miski wsypać mąkę, sodę i przyprawę piernikową wymieszać. Dodać miód, jajko oraz rozpuszczone masło z cukrem. Wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować niezbyt grubo, podsypując mąką, wykroić elementy dzwonka i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, bo trochę urosną.
Z tej porcji wyjdą 3 dzwoneczki.
Krok 2 - Dzwoneczek Św. Mikołaja foto
Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach, aż będą złote. Studzić na kratce. Lukrować dnia następnego. Przechowywać w zamkniętym pudełku.
Krok 3 - Dzwoneczek Św. Mikołaja foto
Jak lukier będzie twardy i suchy można połączyć wszystkie elementy za pomocą kolorowej wstążki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magduś83 18.01.2013 16:14
fajnie to wygląda
Rafał10 18.12.2012 08:26
ooo jakie fajne, świąteczne !
alaaa 14.12.2012 21:53
fajniutkie
pajbek 13.12.2012 11:58
Super pomysł na choinkowe pierniczki:-)
Lemon 12.12.2012 21:57
ekstra
ilka_86 12.12.2012 20:48
fajny pomysł
gosia561 12.12.2012 20:39
ale śliczne
Magda24 12.12.2012 20:38
świetne
as28 12.12.2012 20:35
fajne
Silver Teaspoon 12.12.2012 20:31
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat