Dzrożdowe rolady z orzechową pianą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    8 dkg
  • mąka pszenna

    80 dkg
  • jajko

    7
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • margaryna

    15 dkg
  • orzechy włoskie

    30 dkg
  • aromat cytrynowy

  • s ól

  • cukier do piany

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Drożdże pokruszyć i zasypać 3 łyżkami cukru. Zostawić na 5 minut. Do osobnego naczynia przesiać 1/2 szkl. mąki i na środek wlać płynne drożdże. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Dodać 1/2 szkl. mleka, 1 szklankę cukru i 1 szkl. mąki. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki, żółtka i aromat oraz ciepłą rozpuszczoną margarynę i mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od boków naczynia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Białka jaj ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz zmielone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części- będą 3 rolady.
Krok 4 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Każdą część rozwałkować na długość blaszki i szerokości ok 30 cm. Wyłożyć 1/3 orzechowej piany. Rozsmarować i ostrożnie zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia z niewielkim luzem (ok 1 cm w górę) , aby rolady nie popękały i nabrały ładnego kształtu.
Krok 5 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Odstawić do wyrośnięcia 3 rolady. I piec na złoty kolor ok 1 godziny.
Krok 6 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
Upieczoną roladę udekorować cukrem pudrem. Rolady są pyszne w smaku i mają delikatne nadzienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 26.12.2013 13:30
pyszna rolada
Magda24 24.12.2013 18:51
ciekawa rolada
Mysiunia 12.11.2013 20:46
ciekawy pomysł i smaczny efekt końcowy :)
Alex_M 10.11.2013 16:02
fantastyczne ;)
monisia1977 09.11.2013 06:47
fajnie wyglada
halina17 08.11.2013 18:36
Dobra rolada drożdżowa.
joanna30 08.11.2013 18:05
Ale to musi być pyszna drożdżówka :)
iziona 08.11.2013 16:22
Niesamowicie musza smakować :)
IZABELA29 08.11.2013 14:33
cos literki w tytule ci się poprzestawiały
bogusia19 08.11.2013 13:38
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat