Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziki ryż z warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż dziki 2 torebki
cukinia 2 szt
marchew 2
pomidor 2
fasolka szparagowa 30 dkg
szparagi 10 szt
mozzarella 1 kulka
masło
olej
przyprawy
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Dziki ryż z warzywami

Dziki ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (czyli około 20 minut). Warto do osolonej wody dodać kieliszek oleju – dzięki temu ryż się nie skleja . Marchewkę i cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cienkie paseczki i smażymy na maśle na złoty kolor, solimy i pieprzymy pod koniec smażenia. Fasolkę szparagową kroimy w słupki i gotujemy do miękkości i smażymy chwilę na maśle ( zamiast fasolki możemy dodać zielone szparagi pokrojone w słupki i przesmażone na maśle). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, na wierzch układamy pomidory pokrojone w plastry lub kostkę i startą na tarce mozzarellę. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy ze świeżymi ziołami, np. szałwią, kolendrą , natką pietruszki, tymiankiem. Kolorowe warzywa świetnie wyglądają na tle czarnego ryżu :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:27
taki ryż z chęcią zjadłabym na obiad
Monika-twin 16.11.2015 20:54
ciekawa potrawa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak