Przepis i sposób przygotowania na: Dziki łosoś w curry z bulgurem i warzywami
PRZYGOTOWANIE:
Łososia oczyszczamy, pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4 cm pasy). Każdy kawałek skrapiamy oliwą, oprószamy solą oraz curry i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. godzinę).
Kaszę bulgur płuczemy, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulkę drobno kroimy i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę razem przesmażamy, podlewamy bulionem i dusimy do odpowiedniej miękkości. Na sam koniec do warzyw dodajemy ugotowany bulgur, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy opcjonalnie solą.
Kawałki łososia smażymy z obu stron przez około 2 minuty z każdej strony. Podajemy je ułożone na kaszy bulgur z warzywami oraz dodatkiem świeżego rozmarynu.
Życzę smacznego! :)