Dżemowe kółeczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dkg
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    2 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • dżem malinowy

    2 łyżki
  • czerwony barwnik

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć miękkie masło z cukrem. Dodac jajko i aromat. Ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dosypywać partiami do masy maślanej cały czas ucierając. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać dżem i kilka kropel barwnika, dobrze wyrobić. Oba ciasta włożyć do lodówki na około godziny. Jasne ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Ciasto z dżemem wyrobić na gruby \"wałek\" i owinąć jasnym ciastem. Znów włożyc do lodówki. Ciasto kroic w plastry i układać na blasze. Piec 10 minut w temp. 190 C. Studzic na kratce.
Smacznego!!

--> porcja na około 25 ciasteczek
--> dżem do tych ciasteczek nie może być \"lejący\", najlepszy jest o konsystencji marmolady

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 06.06.2012 21:51
coś słodkiego.. cos dla mnie
ilka_86 23.10.2011 12:22
fajny przepis
Neetka90 12.09.2011 17:38
super
Neetka90 12.09.2011 17:38
super
Neetka90 12.09.2011 17:38
super
Rogalik 28.08.2011 23:02
dobre
PaniMISIOWA 18.07.2011 10:22
smaczny przepis
irenka 05.04.2011 22:18
ciekawy przepis,muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat