Dżem ze śliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    1 kg
  • cukier

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki płuczemy, po czym wypestkujemy. Miksujemy blenderem z dodatkiem 10dkg cukru. Wstawiamy na gaz i smażymy. Kiedy śliwki dobrze się rozgotują dodajemy cukier i ponownie trzymamy na gazie co jakiś czas mieszając. Ściągamy z gazu i mieszamy aż powstała piana zniknie. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 14.11.2013 22:14
pyszniutki dżemek
misia53 26.03.2013 00:00
najlepszy dzem
ALAGOR 19.11.2012 12:51
klasycznie i smacznie ;)
RenataZ-et 07.11.2012 17:15
mój ulubiony
traktorek 14.09.2012 17:28
świetny
Angelika6 21.08.2012 08:33
pyszny i tak jak lubie słodki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat