Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z porzeczki czerwonej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porzeczka czerwona 1,2 kg
cukier 1 szk
żel-fix 1 opakowani

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z porzeczki czerwonej

Kroki postępowania

1
Zasypujemy porzeczki połową cukru, odkładamy do lodówki na noc.
Krok 1 - Dżem z porzeczki czerwonej foto
2
Nakładamy porzeczki na głęboką, najlepiej zniszczoną patelnię. Posypujemy resztką cukru. Mieszamy i gotujemy 15 minut.
Krok 2 - Dżem z porzeczki czerwonej foto
3
Dodajemy opakowanie żel fix do całości i mieszamy.
Krok 3 - Dżem z porzeczki czerwonej foto
4
Trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut aż wszystko się ze sobą połączy.
Krok 4 - Dżem z porzeczki czerwonej foto
5
Przekładamy do słoików i wekujemy.
Krok 5 - Dżem z porzeczki czerwonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 01.08.2013 10:53
Mi tak mama poleciła, chociaż przyznam, ze kiedyś sama robiła cytrynowy również bez żelu. Tylko wtedy dużo więcej dodałam cukru.
agnieszka214 01.08.2013 10:46
dzemy są domowe dobre
wedith1 01.08.2013 10:32
Ja ostatnio zrobiłam sok z czerwonej porzeczki, dżem musi być równie pyszny, ale nie dodawałabym żel fixu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak