Dżem z jarzębiny

Dżem z jarzębiny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarzębina

    1 kg
  • jabłka

    1/2 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zbieramy owoce jarzębiny. Tu mamy co najmniej dwie szkoły. Pierwsza mówi, że jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach. (Mróz niweluje, przynajmniej częściowo, gorycz owoców).

Druga opcja jest taka, że wystarczy poczekać do około 15 sierpnia (orientacyjne rozpoczęcie żniw) i wówczas zabieramy się za jarzębinowe plony. Jako, że pogodę mamy co roku różną, dojrzałość owoców sprawdza się przez próbowanie (im mniej gorzkie tym lepsze), lub przez zadarcie paznokciem skórki owocu. Jeśli odstaje dość łatwo, oznacza to, że nadaje się do zbiorów.


Jeśli zbieramy owoce już w sierpniu, powinniśmy je przemrozić w zamrażarce/zamrażalniku. Chociaż ze 3 dni.
Następnie umyte i odsączone owoce wrzucamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy do momentu, aż zaczną pękać.

Wówczas dodajemy cukier. Gotujemy nadal, mieszając delikatnie (!) aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w malutką kosteczkę jabłka. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż owoce staną sie szkliste.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

19.09.2013 10:21
Świetny dżem. Nigdy takiego nie jadłam.

iziona

19.09.2013 09:02
Ja jestem bardzo ciekawa smaku, zwłaszcza, że pod oknem mam piękne owoce jarzębiny

Kolorowa

18.09.2013 21:00
samo zdrowie, pewnie pyszny

elka72

18.09.2013 19:44
Ależ apetyczny ten dżemik:)

Habibi

18.09.2013 18:49
podobno jest też taka szkoła, że obserwuje się zainteresowanie ptaków naszą upatrzoną jarzębinką ;) jeśli robi się przy niej tłoczno od ptaszków, wówczas jest odpowiednio dojrzałą :) rozganiamy na chwilę towarzystwo, zrywamy co ładniejsze baldachy, a resztę, wspaniałomyślnie, pozostawiamy dla spragnionego ptactwa, bo im się również należy :)

2milutka

18.09.2013 17:59
hmn ja też jestem ciekawa smaku...

cukiereczek

18.09.2013 16:21
wspaniały dżem

Ewa

18.09.2013 16:00
Brzmi interesująco. Nigdy nie próbowałam, a z chęcią bym posmakowała :) .

Lis

18.09.2013 15:24
Nigdy nie robiłam - ale chyba spróbuję, ciekawa jestem jaki ma smak?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat