Dżem z jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 kg
  • cukier

    ok.1/2-1 kg
  • woda

    ok.1 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy. Kroimy tak by wyjąć pestki. a następnie ścieramy je na tartce z grubymi oczkami. Następnie starte jabłka wsypujemy do garnka i dolewamy ok. szklankę wody aby jabłka się nie przypaliły.Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy cukier cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Gorący dzem przekladamy do słoików, i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Taki dżem można póżniej wykorzystać do szarlotki. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 07.10.2012 15:57
mniam taki dżemik
wojtek5 18.03.2012 20:53
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat