Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z dyni i jabłka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 6kg
jabłka 10sztuk
cynamon Prymat 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier

Porada

Ilość cukru żelującego zależy od rodzaju dyni. Jeśli wybierzemy dynię hokaido lub muscat masa powinna być bardziej gęsta, przy zwykłej dyni masa jest wodnista i potrzeba więcej cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z dyni i jabłka

Kroki postępowania

1
Dynię o wadze 6kg pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200 st C, około 30-50 minut do miękkości (sprawdzamy wbijając widelec).
Krok 1 - dżem z dyni i jabłka  foto
2
Po wyciągnięciu z pieca, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie obieramy ze skórki.
Krok 2 - dżem z dyni i jabłka  foto
3
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż się rozpadną.
Krok 3 - dżem z dyni i jabłka  foto
4
Do jabłek dodajemy gotową dynię, cukier żelujący i przyprawy. Jeśli jest taka konieczność dodajemy cukier według uznania.
Krok 4 - dżem z dyni i jabłka  foto
5
Całą masę dokładnie miksujemy i gotujemy. Gorącą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Krok 5 - dżem z dyni i jabłka  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.11.2015 08:22
Ładnie wygląda, ja takiego jeszcze nie jadłam.
olkaaa 09.11.2015 07:31
bardzo fajny
jagoda5913 09.11.2015 00:22
dobry dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak