Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 5 kg
galaretka brzoskwiniowa 4 opakowania
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 5 łyżek
olejek cytrynowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki lub ścieramy na grubej tarce. Wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem) i dusimy (wlewamy odrobinę wody. Podczas duszenia nadmiar wody można odlać wówczas dżem będzie gęściejszy.
Krok 1 - Dżem z dyni foto
2
Do rozgotowanej dyni dodajemy cukier, galaretki, kwasek oraz oba aromaty cytrynowe. Całość zagotowujemy.
Krok 2 - Dżem z dyni foto
3
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 15 minut.
Krok 3 - Dżem z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 06.01.2013 14:37
polecam
gosia56 01.01.2013 12:38
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak