Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 2 kg
jabłka 1.5 kg
cukier 1.5 kg

Porada

Dżem jest gęsty, ale jak ktoś lubi bardzo gęste dżemy gotowanie powtórzyć jeszcze raz.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z czarnej porzeczki z jabłkami


Porzeczki oczyścić i umyć. Wsypać do szerokiego rondla i trochę zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Jabłka umyć i bez obierania zetrzeć na tarce jarzynowej.
Do porzeczek dodać utarte jabłka i cukier. Mieszając doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować piętnaście minut. Odstawić do wystygnięcia.
Następnie rozgrzać i zmiksować blenderem. Gotować kolejne piętnaście minut i przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoików i dobrze zamknąć. Otulić kocem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 23.07.2015 23:24
Takie proste połączenia smaków znakomicie się sprawdzają
bogusia 82 23.07.2015 22:21
Pyszny,uwielbiam dżemy z czarną porzeczką:)
Ewa Wojtaszko 23.07.2015 21:37
lubię dżem z porzeczki a w połączeniu z jabłkiem musi smakować wybornie :)
Ada-Gaba 23.07.2015 21:03
rewelacyjny dżemik
Ania96 23.07.2015 18:02
musi być pyszny
Róża1 23.07.2015 17:56
super pomysł !!!!!!!!!!!!!!
Zdzisław 23.07.2015 17:17
takie słodkości lubię
magda1976 23.07.2015 15:20
Super do świeżutkiej bułeczki z masłem
Ewa 23.07.2015 14:16
Fajne połączenie smaków :)
Renata9 23.07.2015 14:04
Pyszny dżemik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak