Dżem z cukinii z nutą brzoskwiń .

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    4,5 kg
  • galaretka brzoskwiniowa

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    1 kg
  • sok z cytryny

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona za pomocą łyżki.
Ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Przekładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem i wciskamy sok z cytryny.
Smażymy około 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie dodajemy galaretkę i żelatynę energicznie mieszając.
Smażymy jeszcze 15 minut. Po usmażeniu rozdrabniamy dżem blenderem. Konsystencja jest jednolita i nie widać pierwotnego wyglądu startej cukinii.
Gorący dżem przelewamy do słoiczków ,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Podajemy do pieczywa, naleśników i deserów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 13.04.2013 19:49
uwielbiam takie domowe dżemy
Wafelek2601 22.01.2013 00:22
Pyszny dżemik do pieczywa na śniadanko
kuklik 30.09.2012 19:20
bardzo ciekawa nowość
cukiereczek 03.09.2012 09:11
pycha
miszelka 01.09.2012 15:36
fajny przepis
ElizaT 29.08.2012 09:44
takiego nie jadłam
adelajda 28.08.2012 19:23
właśnie zostałam uszczęśliwiona wiadrem brzoskwiń , muszę je przerobić wypróbuję Twój przepis !
Stenka 28.08.2012 17:20
jeszcze nie robiłam dżemu z cukini
barbara11561 28.08.2012 11:52
też z chęcią zjadłabym taką kanapeczkę:)
olkaaa 22.08.2012 08:57
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat