Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
4,5 kg -
galaretka brzoskwiniowa
3 sztuki -
cukier kryształ
1 kg -
sok z cytryny
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sposób przygotowania
Ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Przekładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem i wciskamy sok z cytryny.
Smażymy około 2-3 godziny mieszając co jakiś czas.
Po tym czasie dodajemy galaretkę i żelatynę energicznie mieszając.
Smażymy jeszcze 15 minut. Po usmażeniu rozdrabniamy dżem blenderem. Konsystencja jest jednolita i nie widać pierwotnego wyglądu startej cukinii.
Gorący dżem przelewamy do słoiczków ,zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Podajemy do pieczywa, naleśników i deserów.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)