Dżem z cukinii i owoców leśnych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier żelujący

    1 kg
  • cytryny

    2 duże
  • galaretka owoce leśne

    2 op.
  • maliny świeże

    250 g
  • jeżyny

    250 g
  • jagody

    250 g
  • borówki

    250 g
  • poziomki

    250 g
  • cukinia

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na największych ocztach tarki warzywnej.
Zasypać cukrem żelującym, dodać startą skórkę i sok z obu cytryn - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie postawić garnek na ogniu, zagotować i mieszać, aż cukier się rozpuści, a cukinia puści sok.
Gotować 10-15 minut.
Dodać opłukane maliny, poziomki, jagody, jeżyny i borówki.
Mieszać, stale podgrzewając, przez 10 minut - tuż przed końcem duszenia dosypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącą masą napełnić niewielkie wyparzone słoiczki (aż po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fictor123 19.11.2012 13:33
super
RenataZ-et 17.11.2012 11:01
super pomysł
cris04 17.08.2012 16:43
..pysznie się zapowiada!
octo 17.08.2012 14:53
ciekawy przepis
EWI 17.08.2012 14:46
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat