Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii i owoców leśnych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier żelujący 1 kg
cytryny 2 duże
galaretka owoce leśne 2 op.
maliny świeże 250 g
jeżyny 250 g
jagody 250 g
borówki 250 g
poziomki 250 g
cukinia 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii i owoców leśnych

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na największych ocztach tarki warzywnej.
Zasypać cukrem żelującym, dodać startą skórkę i sok z obu cytryn - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie postawić garnek na ogniu, zagotować i mieszać, aż cukier się rozpuści, a cukinia puści sok.
Gotować 10-15 minut.
Dodać opłukane maliny, poziomki, jagody, jeżyny i borówki.
Mieszać, stale podgrzewając, przez 10 minut - tuż przed końcem duszenia dosypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.
Gorącą masą napełnić niewielkie wyparzone słoiczki (aż po brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 19.11.2012 13:33
super
RenataZ-et 17.11.2012 11:01
super pomysł
cris04 17.08.2012 16:43
..pysznie się zapowiada!
octo 17.08.2012 14:53
ciekawy przepis
EWI 17.08.2012 14:46
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak