Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
cukier 300 g
galaretka pomarańczowa 2 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Cukinię obrać ze skórki , wykroić pestki i pokroić w kostkę .
Krok 1 - Dżem z cukinii foto
2
Przełożyć do garnka z grubym dnem . Zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy .
Krok 2 - Dżem z cukinii foto
3
Wymieszać i odstawić na pół godziny .
Krok 3 - Dżem z cukinii foto
4
Gotować na wolnym ogniu , mieszać często aby nic się nie przypaliło. Wsypać
galaretki i kwasek cytrynowy . Wymieszać do rozpuszczenia galaretek i smażyć jeszcze chwilę .
Krok 4 - Dżem z cukinii foto
5
Nakładać gorący dżem do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Krok 5 - Dżem z cukinii foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak