Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
cukier 300 g
cukier waniliowy 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii

Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.11.2013 10:40
Wygląda bardzo apetycznie,ja takie dżemiku jeszcze nie jadłam.
IZABELA29 21.11.2013 10:25
wolę taki niż ze sklepu jest pyszny
anemon 10.11.2013 15:47
Piękny kolor ma Twój dżem.
caralajna 12.10.2013 07:26
bardzo fajny
Łucja 04.10.2013 12:41
robię podobnie :) bardzo fajny :)
Krystyna32 25.09.2013 12:03
bardzo lubię
dwa pokoje z kuchnią 24.09.2013 20:13
właśnie mam jedną olbrzymią cukinie w spiżarce- już wiem jak ją wykorzystać
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 19:46
Robię podobny-pyszny!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak