Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z aronii i borówek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1/2 kg ( aronia)
borówka amerykańska 1/2 kg
jabłka 1/2 kg
cukier 80 dag
sok z cytryny 3-4 łyżki
woda 1/3 szkl

Porada

Dżem z aronii, borówek i jabłek jest wyśmienitym dodatkiem do gofrów, ciasta i pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii i borówek

Kroki postępowania

1
Aronię przemrozić przynajmniej przez 1 dobę. Następnie wsypać do garnka, połowę zmiażdżyć.
Krok 1 - Dżem z aronii i borówek foto
2
Dodać cukier, sok z cytryny, kilka łyżek wody, wymieszać i gotować około 15 minut.
Krok 2 - Dżem z aronii i borówek foto
3
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, połączyć z aronią.
Krok 3 - Dżem z aronii i borówek foto
4
Wsypać borówki i mieszając od czasu do czasu gotować przez pół godziny. Odłożyć na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 4 - Dżem z aronii i borówek foto
5
Następnego dnia mieszając, gotować do pożądanej gęstości.
Krok 5 - Dżem z aronii i borówek foto
6
Gorący dżem przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić na 15 minut do góry dnem.
Krok 6 - Dżem z aronii i borówek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.05.2016 21:28
bogactwo :)
ben-ka 18.11.2015 08:48
Fajne zapasy na zimę.
olkaaa 18.11.2015 07:45
lubię taki
agnieszka214 17.11.2015 20:54
Nie ma jak domowe przetwory
Bernadeta1 17.11.2015 19:22
na pewno pyszny i zdrowy taki domowy dżem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak