Dżem wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    70 dag
  • spirytus

    2 łyżki
  • Kwas cytrynowy Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie wydrylować, wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, podgrzewać. Gdy zaczną puszczać sok dodać cukier i gotować mieszając 15 minut. Wsypać kwasek cytrynowy, przemieszać. Gorący dżem przełożyć do słoików, na wierzch wlać pół łyżeczki spirytusu, zapalić zapałką i natychmiast zamknąć zakrętką. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 10.06.2013 07:52
smakowite zimowe zapasy
Dorian 25.07.2012 20:36
domowy najlepszy
Iwona51 16.09.2011 08:29
uwielbiam takie swojskie dżemy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat