Dżem truskawkowy z wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • wanilia

    1 laska
  • żelfix

    2 op 3:1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki przebierz, umyj, usuń szypułki. Wrzuć je do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem i zagotuj aż puszczą sok. Laskę wanilii przekrój na pół, wyskrob ziarenka ze środka, dodaj je do dżemu, wrzuć także laskę. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Wystudź i wyjmij laskę. Do owoców wsyp żelfixy, zagotuj, gotuj 2 minuty i wlej do wyparzonych słoików, wytrzyj rant i zakręć. Odstaw do góry dnem i zostaw do wystudzenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 09.05.2014 10:10
najlepszy domowy
Beatris 14.01.2014 11:26
Pyszny domowy dżemik:)
RenataZ-et 01.01.2014 20:47
super pomysł z tą wanilią
Katarzyna59 03.12.2013 16:24
przepyszny dżem
Wafelek2601 20.11.2013 16:05
Bardzo fajne połączenie
Wacław 20.11.2013 15:10
musi być pyszny
Dorota59 14.11.2013 07:56
swojej produkcji dżemik jest najlepszy
Ada-Gaba 10.11.2013 19:07
super na zimę
Kasia36 10.11.2013 18:51
Dżem z truskawek najlepszy zaraz po dżemie różanym, jagodowym i porzeczkowym :)
Aannkaa82 06.11.2013 17:59
Pyszny dzemik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat