Dżem truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    1 kg
  • żelfiks

    3:1
  • cukier

    330 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i wysuszone truskawki wrzucamy do garnka (większe truskawki można przekroić na pół). Dodajemy cukier żelujący i doprowadzamy do wrzenia gotując na małym ogniu. Następnie wsypujemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty. Gorący dżem nakładamy do słoików.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia56 05.04.2012 15:18
pychotka
ben-ka 03.06.2011 08:40
też liczę na to,że truskawki będą tanie:)
Ewa111 02.05.2011 15:00
mam nadzieję że truskawki w tym roku obrodzą i będzie można zrobić dużo dżemu
anja3107 26.04.2011 13:24
pychota
edyta44 25.03.2011 16:57
pycha
Bart 07.01.2011 21:30
lubię
Magdalena80 07.01.2011 21:21
Dżem truskawkowy najlepszy do naleśników:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat