Dżem truskawkowo-rumowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • rum

    1/2 szklanka
  • żel-fix

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Przełożyć do większego garnka i (najlepiej) tłuczkiem do ziemniaków delikatnie zmiażdżyć. Dodać cukier, żel-fix i wstawić na niewielki palnik. Dusić ok. 15 min stale mieszając.
Po tym czasie wlewamy rum i mieszamy jeszcze ok. 5 min. Aż wszystkie składniki się połączą. Gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAŁGORZATA108 07.11.2010 17:38
Ciekawa mieszanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat