Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
rabarbar 1,5 kg
cukier 1,5 kg
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i przekrajamy na pół. Umyty rabarbar pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar mieszamy z truskawkami w dużym garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.

Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Następnego dnia ponownie gotujemy na średnim ogniu, w czasie gotowania mieszamy i zdejmujemy białą piankę powstającą na wierzchu.

Dżem gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przekładamy do umytych, osuszonych, wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 28.06.2015 19:12
takiego jeszcze nie jadłam , jestem ciekawa smaku tego dżemu :)
pestka 28.06.2015 18:05
świetny - lubię takie dżemy
odjechana 28.06.2015 18:00
Domowe dżemy są najlepsze :)
eliza135 28.06.2015 16:32
smaczny taki napewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak