Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo- jagodowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
jagody 1 kg
żelfix 3 sztuki
cukier 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo- jagodowy

Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy jagody. Wsypujemy żel- fiksy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy ponownie minutę. Mieszamy do całkowitego zaniku piany. Gorący dżem wykładamy do umytych słoików mocno zakręcamy i odstawiamy na 5 minut do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak