dżem sliwkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • Cynamon cały Prymat

    15 cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - dżem sliwkowy foto
Śliwki- to nie węgierki, te sa bardziej okragłe, niestety nie znam odmiany. Dostałam od córki i postanowiłam wykorzystać. Myjemy świki, osuszamy , pzredielamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki. MOje śliwki były juz dobrze dojrzałe i miękkie.
Krok 2 - dżem sliwkowy foto
Zasypujemy je cukrem na 3 godziny, następnie rozesmazam je w garnku, na małym ogniu , mieszając . Naa koniec dodajemy następnie podzielona na wiele kawałków korę cynamonu oraz gożdziki.
Krok 3 - dżem sliwkowy foto
Rozesmażone śliwki , gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i stawiamy do góry dnem.

W miseczke zostawiłam trochę do zjedzenia na dziś:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 04.04.2013 20:45
nie ma to jak swoj dzem
berys18 30.11.2012 08:20
pyszności
Botwinka 02.10.2012 23:23
robilam w tym roku
fijolek91 23.08.2012 16:05
pysznie wygląda:)
Agnieszka91 23.08.2012 14:08
pycha
Misiabe 23.08.2012 13:07
mój ulubiony!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat