Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem sliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2 kg
cukier 1 kg
Goździki całe Prymat 4 sztuki
Cynamon cały Prymat 15 cm

Przepis i sposób przygotowania na: dżem sliwkowy

Kroki postępowania

1
Śliwki- to nie węgierki, te sa bardziej okragłe, niestety nie znam odmiany. Dostałam od córki i postanowiłam wykorzystać. Myjemy świki, osuszamy , pzredielamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki. MOje śliwki były juz dobrze dojrzałe i miękkie.
Krok 1 - dżem sliwkowy foto
2
Zasypujemy je cukrem na 3 godziny, następnie rozesmazam je w garnku, na małym ogniu , mieszając . Naa koniec dodajemy następnie podzielona na wiele kawałków korę cynamonu oraz gożdziki.
Krok 2 - dżem sliwkowy foto
3
Rozesmażone śliwki , gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i stawiamy do góry dnem.

W miseczke zostawiłam trochę do zjedzenia na dziś:)
Krok 3 - dżem sliwkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 04.04.2013 20:45
nie ma to jak swoj dzem
berys18 30.11.2012 08:20
pyszności
Botwinka 02.10.2012 23:23
robilam w tym roku
fijolek91 23.08.2012 16:05
pysznie wygląda:)
Agnieszka91 23.08.2012 14:08
pycha
Misiabe 23.08.2012 13:07
mój ulubiony!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak