Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem pomarańczowy z imbirem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 3 kg
cukier 1 kg
imbir 2 cm
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem pomarańczowy z imbirem

Trzy pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy. Zeskrobujemy skórkę bez białych elementów. Resztę pomarańczy obieramy i filetujemy, wykrawając tylko sam miąższ.

Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy skórkę pomarańczową i starty imbir.

Gotujemy kilka minut, aż powstanie dość gęsty syrop i dodajemy rozdrobnione pomarańcze. Gotujemy, często mieszając, aż powstanie bardzo gęsty dżem.

Przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do zawekowania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 16.02.2017 17:46
fajny dżem :)
RenataZ-et 16.02.2017 14:27
rewelacyjny dżemik!!
tobi1989 16.02.2017 12:37
Pyszności :)
Futka 16.02.2017 12:17
Pyszny i aromatyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak