Dżem malinowo-aroniowy

Dżem malinowo-aroniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    700 gram
  • maliny

    900 gram
  • cukier

    500 gram
  • cytryna

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
Aronię przepłukujemy i osuszamy. Maliny przebieramy.
Krok 2 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
Gotowe owoce łączymy ze sobą i zasypujemy cukrem.
Krok 3 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Owoce smażymy na wolnym ogniu około 1- 1,5 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu).
Krok 4 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
Gdy aronia zmięknie całość delikatnie miksujemy, by rozbić jej owoce.
Krok 5 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
W trakcie smażenie dżem co jakiś czas mieszamy, zwłaszcza pod koniec, gdy nadmiar płynu zostanie zredukowany. Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie je zamykamy.
Dżem dodatkowo pasteryzujemy około 10 minut.
Jadwiga/Jaga85
Dla tych , którzy jeszcze nie przekonali się do aronii, polecam takie połączenie smaków!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

31.12.2015 02:10
Dobry taki.

Wacław

29.12.2015 12:57
doskonały do bułeczki z masełkiem ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat