Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowo-aroniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 700 gram
maliny świeże 900 gram
cukier 500 gram
cytryna 1 sztuka

Porada

Dla tych , którzy jeszcze nie przekonali się do aronii, polecam takie połączenie smaków!

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowo-aroniowy

Kroki postępowania

1
Aronię przepłukujemy i osuszamy. Maliny przebieramy.
Krok 1 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
2
Gotowe owoce łączymy ze sobą i zasypujemy cukrem.
Krok 2 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
3
Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Owoce smażymy na wolnym ogniu około 1- 1,5 godziny (do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu).
Krok 3 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
4
Gdy aronia zmięknie całość delikatnie miksujemy, by rozbić jej owoce.
Krok 4 - Dżem  malinowo-aroniowy foto
5
W trakcie smażenie dżem co jakiś czas mieszamy, zwłaszcza pod koniec, gdy nadmiar płynu zostanie zredukowany. Gotowy dżemik przekładamy do przygotowanych słoiczków. Szczelnie je zamykamy.
Dżem dodatkowo pasteryzujemy około 10 minut.
Krok 5 - Dżem  malinowo-aroniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2015 02:10
Dobry taki.
Wacław 29.12.2015 12:57
doskonały do bułeczki z masełkiem ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak