Dżem kakaowy z cukinii - z bakaliami

Dżem kakaowy z cukinii - z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 kg
  • cukier

    do smaku
  • rodzynki

    100-150 g
  • migdały

    100-150 g
  • orzechy

    100-150 g
  • aromat migdałowy

    do smaku
  • żel-fix 3:1

    2 op.
  • kakao

    3-5 łyżek
  • budyń waniliowy

    2 op.
  • ekstrakt waniliowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i ytrzeć na największych oczkach tarki.
Zasypać cukrem, dodać rodzynki, posiekane orzechy i migdały (można je też zmielić) - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.
Postawić na małym płomieniu, nakryć i ogrzewać do zagotowania.
Dusić bez przykrycia, aż cukinia puści sok i zmięknie.
Doprawić całość aromatem migdałowym i ekstraktem waniliowym, dodać kakao.
Dosypać żel-fix oraz budyń w proszku i jak najdokładniej wymieszać - najlepiej mikserem z mieszadłami do ciasta.
Ogrzewać przez kilka minut, stale mieszając, aż całość zawrze.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki (200-450ml), aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
David 04.03.2013 14:40
bardzo oryginalny
artur7 16.08.2012 11:45
cikeawe połączenie musxze wypróbowac
stokrotka 27.07.2012 22:17
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat