Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy z wanilią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 1 kg
cukier 500 g
laska wanilii 1 szt
rum 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy z wanilią

Jagody przepłukujemy na sitku. Jeśli jest w nich sporo listków z krzaczków możemy zalać je wodą i delikatnie zamieszać. Listki wypłyną na wierzch i z łatwością je wyłowimy. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, dodajemy miąższ z laski wanilii oraz samą laskę a także odrobinę rumu. Gotujemy na małym ogniu co kilka minut mieszając aż uzyska interesującą nas konsystencję. Najlepiej sprawdzić to nakładając łyżkę dżemu na talerzyk jeśli po kilku minutach ma taką konsystencje jaka preferujemy przestajemy gotować. Dżem przekładamy do wyparzonych/wysterylizowanych słoiczków i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.04.2015 20:36
pyszny dżemik :)
wyattearp 11.04.2015 14:21
super do bułeczek !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak