Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem gruszkowo-jabłkowy z imbirem i dynią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
jabłka 1 kg
miąższ z dyni 500 g
imbir kandyzowany do smaku
cukier żelujący 500 g
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cytryna duża

Porada

Zamiast kandyzowanego imbiru można dodać niewielką ilość świezego utartego na drobnych oczkach tarki.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowo-jabłkowy z imbirem i dynią

Jabłka częściowo obrać, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z utartą grubo dynią, sokiem i startą skórką z cytryny, cukrem żelującym i mielonym imbirem. Nakryć pokrywką i odstawić na godzinę.
W tym czasie pokroić drobno kandyzowany imbir (można posiekać w rozdrabniaczu albo zmielić maszynką do mięsa), dodać do owoców.

Kiedy owoce puszczą sok ustawić garnek na małym palniku i ogrzewać powoli do czasu, aż owoce zmiękną. Garnek odkryć i dusić kilkanaście minut.
Gorącym dżemem napełnić małe słoiczki, zakręcić szczelnie i ustawić dnem do góry. Pozostawić na 15 minut a następnie odwrócić i odstawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 28.09.2015 09:13
lubię połączenie jabłek i gruszek
Wafelek2601 27.09.2015 09:11
Ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak