Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem dyniowo-pomarańczowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2 kg
cukier ok 1,5 szkl
pomarańcze 3-4 duże
sok pomarańczowy 1 szkl
żelfix 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: dżem dyniowo-pomarańczowy

Obraną, ze skórki i bez miąższu, dynię pokroiłam w kostkę. Pomarańcze sparzyłam i na drobnej tarce otarłam skórkę z jednego owoca. Obrałam z białej skórki i oddzieliłam od błonek. Sok pomarańczowy wlałam do garnka, dodałam cukier (jeśli pomarańcze są słodkie, można go dać mniej)i zagotowałam. Dodałam do tego pokrojoną dynię i pomarańcze. Dodałam też skórkę z pomarańczy. Dusiłam do miękkości dyni i odparowania soku. Dodałam żelfix. Wymieszałam i jeszcze chwilę gotowałam.
Przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i pasteryzowałam około 15 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 19.12.2012 08:25
pewnie smaczny i zdrowy
Stenka 11.12.2012 17:17
jeszcze takiego nie jadłam
pierniczkowo 10.11.2012 10:04
pyszny, robię podobny tylko bez żelfixu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak