Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-pomarańczowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
pomarańcza 3 szt
cytryna 3 szt
cukier 500 g
laska cynamonu 1 szt
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-pomarańczowy

Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C.
Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 06.11.2016 18:05
też muszę zrobić
Mniam 06.11.2016 15:40
Kiedyś robiłam i jest przepyszny. Kojarzy mi się ze świętami :)
wedith1 06.11.2016 13:15
ciekawe jak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak