Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

dżem cukiniowo-brzoskwiniowy

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
2 kg
brzoskwinie
1 kg
cytryna
1 szt
cukier
1,5 kg
aromat
1 brzoskwiniowa

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cukiniowo-brzoskwiniowy

Cukinię umyłam, obrałam i wyjęłam pestki. Pokroiłam na mniejsze kawałki (powinno być ich 2 kg).

Dojrzałe brzoskwinie (użyłam tzw "ufo") obrałam i wypestkowałam i pokroiłam na ćwiartki.

Do garnka wrzuciłam owoce i cukinię. Gdy się chwilę podgotowały zmiksowałam blenderem. Dosypałam cukier, aromat i sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Gotowałam ciągle mieszając aż dżem zaczął gęstnieć.

Gorący dżem przełożyłam do czystych słoiczków i zakręciłam.

Pasteryzowałam około 10 minut (ten etap można pominąć;))

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 29.08.2012 20:39
dziekuję :)
jola1508 29.08.2012 20:32
super!!!! takiego nie robiłam...
pierniczkowo 28.08.2012 10:40
ciekawe, musi być smaczny:)
Monika78 25.08.2012 13:34
nigdy nie używałam cukinii do takich przetworów, muszę koniecznie wypróbować, wygląda super i na pewno świetnie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak