Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dyniowy chlebek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1 szkl
drożdże 5 dkg
cukier 1 łyżka
sól
dynia 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: dyniowy chlebek

Kroki postępowania

1
mąke przesiać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki-wymieszac odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać dynię, zaczyn i sól i wyrabiać około 7 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - dyniowy chlebek foto
2
po około 45 minutach ciasto wykładamy do podłużnej foremki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odstawimy do ponownego wyrośnięcia
Krok 2 - dyniowy chlebek foto
3
pieczemy okolo 50 minut w temperaturze 170 stopni. Chlebek jest gotowy kiedy wierzch jest zarumieniony a boki odstają od formy.
Krok 3 - dyniowy chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 25.11.2012 16:25
na śniadanko wymarzony, jeszcze ciepły i z masełkiem
Joanna46 21.11.2012 19:49
Samo zdrowie.
eMMe 21.11.2012 18:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak