Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo-pomarańczowa galaretka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka pomarańczowa 1 sztuka
dynia 80 dag po obraniu
pomarańcza 1 sztuka
cukier do smaku
bita śmietana
czekolada mleczna do dekoracji

Porada

To pyszny jesienny deser. Doskonały gdy zabraknie już sezonowych, letnich owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo-pomarańczowa galaretka

Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy jest już miękka odcedzamy ją.
Odcedzoną miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu.
Całość umieszczamy na gazie. Do musu dodajemy pomarańczową galaretkę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przestudzoną masę rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:45
Muszę zrobić w sezonie.
Mniam 20.01.2015 16:22
Dynia z pomarańczą to zgrany i bardzo smaczny duet.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak